PÁTRANIE PO NEZVESTNEJ OSOBE – 29. 8. 2024

Horskí záchranári z oblasti Kremnických vrchov asistovali pri pátraní po 52 ročnom mužovi vo Veľkej Fatre. Prehľadávali horský terén nad Liptovskými Revúcami. Hľadaného muža sa podarilo nájsť v starej kolibe. Bol dehydratovaný a vyvedený z duševnej pohody. Po ošetrení bol odovzdaný posádke ZZS.

ZÁCHRANNÁ AKCIA VO FERRATE KOMÍN – 28. 8. 2024

V stredu vo večerných hodinách bola Horská služba Kremnické vrchy požiadaná o súčinnosť pri vyprosťovaní dvoch poľských turistov (dievčaťa a chlapca) z exponovaného terénu. Tí zablúdili vo ferrate Komín v ktorej uviazli. U mladšieho z dvojice sa začalo prejavovať vyčerpanie.

Ku skupine záchranárov Horskej záchrannej služby sa pridali štyria naši členovia. Po nájdení vyčerpanej dvojice im bola podaná neodkladná zdravotná starostlivosť a začalo sa s transportom pomocou lanovej techniky na vrch ferraty. Odtiaľ boli prevezený na parkovisko, kde si chlapca prevzala posádka RZP. Staršie dievča neskôr odišlo v sprievode rodičov.

 

 

Preškolenie záchrannej činnosti – (24.8. – 25. 8. 2024)

Cez víkend sa záchranári z oblasti Kremnických vrchov zúčastnili povinného preškolenia, ktoré sa vykonáva v pravidelnom intervale 2 roky. Z našej oblasti ho absolvovalo 10 záchranárov.

V sobotu sa tradične začínalo kondičnými previerkami, kde bolo potrebné prejsť v časovom limite určenú vzdialenosť a prevýšenie. Neskôr sa pokračovalo na skalných bralách preverovaním lezenia, uzlovania a záchranou lezca v exponovanom teréne.

V nedeľu sa na skalách preberala záchrana lezca pomocou lán Dyneema, statických lán a ďalšie témy súvisiace s touto technikou záchrany. Poobede bolo školenie úspešne ukončené všetkými zúčastnenými záchranármi z našej oblasti.

Kolektív Horskej služby Kremnické vrchy touto cestou ďakuje inštruktorom Horskej záchrannej služby za odborné prevedenie a vykonanie školenia, ktorého súčasťou boli aj naši záchranári.

PÁTRANIE PO NEZVESTNEJ OSOBE

V stredu (7. 8. 2024) poobede bola Horská služba Kremnické vrchy požiadaná o súčinnosť pri pátraní po 55 ročnom mužovi v obci Nevoľné. Ten odišiel ráno z miesta ubytovania do lesa odkiaľ sa nevrátil.
K príslušníkom Policajného zboru a Horskej záchrannej služby sa pripojilo 9 záchranárov z našej oblasti.
Po niekoľkých hodinách sa podarilo hľadaného muža nájsť a pátracia akcia bola ukončená.